[LT] Fikciniai paternai ir tinklinis marketingas

Neabejoju, jog jus visus užknisa siūlymai nusipirkti stebuklingą piliulę - dažniausiai tai būdinga homeopatinių preparatų reklamoms, tačiau kartas nuo karto šis fenomenas pasitaiko ir sporto srityje (pvz. shake-weight išradimas). Todėl labai atsargiai žiūriu į teiginius, kuriuose sakoma, jog viena treniruočių metodika yra geresnė už kitą, o ypač kai komunikuojama šia forma: “viskas, ko iki dabar žmonija pasiekė yra nesąmonė - aš žinau būdą, su kuriuo pasieksite savo pasirinktus tikslus per 99% trumpesnį laiką, jus aplankys šventoji dvasia bei išgydis visas turimas ligas, kartu su tomis, kuriomis dar susirgsite.” Nuostabi treniravimosi sistema, pagalvoju, ir facebook’e paspaudžiu “Hide Ad” mygtuką. Manęs taip pat neveikia ir sąmokslo teorijos, iš serijos “sporto industrija jo nekenčia”, “jis įminė šventojo gralio paslaptį” ar “šia tema bijo šnekėti visi treneriai”. Tačiau žiauriai nepatinka, kuomet prisidengiama mokslu (ypač kai mokslo tame nė kvapo) ir įsistačius kiaulės akis meluojama mažiau patyrusiems žmonėms, kurie neturi nė žalio supratimo, su kuo susidūrė. Kadangi pagrindinis šios ideologijos autorius žodžius savo tweetuose renka taip pat atsargiai, kaip ir dabartinis JAV prezidentas, nevyniosiu į vatą ir aš. Iš esmės, šis judėjimas yra paremtas tinklinio marketingo principu, o naujai iškepti treneriukai lyg Avon kosmetikos platintojai plečiasi užsienio rinkose, neaplenkdami ir Lietuvos.

Savo tekste nepulsiu dekonstruoti šio sąlyginai naujo judėjimo nuo jo ištakų - tai už mane jau gerokai seniau padarė plačiai gerbiami sporto industrijos treneriai ir mokslininkai. Mano patarimas šiems išradėjams būtų toks - jei ta sistema iš ties tokia gera, kodėl bent jau iš jų autorių pusės (kad save gerbiantiems tyrėjams ji neįdomi - ir taip aišku) nesukuriama normali palyginimo studija su konvencinėmis treniruočių metodikomis. Velniai nematė, gali net su bodybuildingu palyginti pradžiai - nekviečiam sunkiosios artilerijos - powerlifting’o ar weightlingt’o elementų. Žinoma, reikėtų ir kontrolinės grupės bei apsibrėžti objektyvius vertinimo kriterijus. Jeigu neaišku, kas tai yra, ir galvojate, kad vidinė ramybė ir dvasinė palaima yra vieni iš jų, turiu jus nuvilti - teks matuoti jėgos padidėjimą, raumenų masės prieaugį, for fun galima ir kokią biopsiją iš raumens paimti arba tiesiog įvertinti, kaip viename ar kitame veiksme pasikeitė respondentų performance’as. “Bet functional patternuose mes gi orientuojamės į eilinį Joną ir neturime laiko straipsniams - mes tvarkome jų nugaras!” - atsakys vyriausiasis šventikas. “Tai nusiųskit juos pas fizioterapijos specialistą, bl". Esant rimtoms sveikatos problemoms, naujai iškepti treneriukai prilygtų masažistams iš stoties salono, lyginant su licencijuotu fizioterapeutų ar sporto daktaru. O profesionalių atletų jie juk iš esmės netreniruoja - tiesa yra kelios išimtys, pvz. Jeremy Stephens, kuris pradėjęs treniruotis pagal šią metodiką, sugebėjo reikšmingai padidinti savo pralaimėjimų skaičių. Nepaisant to, dauguma žymių kovotojų yra pagarsėję savo keistomis treniruočių metodikomis, tad jei vienas kitas žmogus ir pasirenka paleisti savo formą vėjams, jam vis dar lieka kovos elementas. O apie jėgos sportą šiame kontekste net kalbėti nėra prasmės - čia veikiau lietaus kvietimo šokiai, bet ne progressive overload. Mokslo, straipsnių, tyrimų šioje ideologijoje nerasta, tačiau naujieji pranašai beatodairiškai skolinasi terminus, tokiu būdu bandydami atrodyti legit.

Kad viskas būtų ne į vienus vartus, leiskime šiam Napoleono sindromo kamuojamam vyrukui dar kartą pasisakyti, ką mano apie svorių kilnojimą:

Jei nesinori iššvaistyti beveik 5 minučių klausantis šio pikto neūžaugos - reziumuoju: sužinojome, jog pritūpimai, deadliftai nėra funkciniai pratimai ir jie žiauriai kenksmingi stuburui. Didžiausias kognityvinis disonansas atsiranda tuomet, kai šie “Šok su manim” judėjimo nariai teigia, jog sportuojant ne pagal jų metodiką kūnas nesupras, kaip reikia funkcionuoti trimatėje erdvėje, o vyriausiojo oratoriaus nesugebėjimas atskirti bendro fizinio pasirengimo ir sport-specific (šiame kontekste - funkcinių) veiksmų tiesiog prašosi face palm’o. Žinoma, kažkokią funkciją šis (nesi)treniravimosi metodas suteikia - dažniausiai piniginės papildymą patiklių klientų sąskaita - perkant dešimties savaičių programą, sumokant įstojimo į sektą mokestį bei kopiant išgalvotais leveliais kaip MMORPG žaidime. Tokiu atveju pinigus vėliau galima susigrąžinti iš privačių treniruočių, įtraukiant naujus narius ir spausdinant Udemy lygio diplomus naujokams (piramidės schema, yey). Kalbant apie elementarią mokslinę bazę, čia labai liūdna: net su geometrija jaunasis išradėjas nedraugauja - žino tokių žodžių, kaip parabolė, eksponentė, graphs and stuff - labai norėčiau pamatyti lygtį, aproksimuojančią filmuke minėtą rankos judesį bėgant (žastikaulio ilgis juk yra konstanta!). Plastic Man šiuo atveju tik stovi kamputyje. Tai yra tipinis pavyzdys, kaip žmogus, išmokęs marketingo triukų bei atsimindamas vieną ar kitą terminą, apsimeta eruditu ir tokiu būdu bando kvailinti žmones, kuriems įvairūs techniniai ir medicinos terminai praeina pro ausis kaip baltas triukšmas.

Tiesa, verta paminėti, jog nepaisant savo gležno sudėjimo, jis yra sąlyginai drąsus ir sutiko priimti debatų iššūkį iš vieno oponento. Tačiau įsidrąsino tik po keturių metų ir pats moderavo diskusiją. Jo ideologinis priešas, Bret Contreras, pasaulyje yra žinomas kaip užpakalių specialistas. Tačiau net su šia pravarde jis atrodo nepalyginamai rimčiau už mean little man - savo reziume jis turi PhD laipsnį, 60 publikacijų, be to yra keletos knygų autorius ir sertifikuotas treneris. Kalbant atvirai, diskusija buvo pakankamai įdomi, išgalvotų judesių įkūrėjas nebesilaikė tokios kategoriškos pozicijos ir bent jau sudarė įspūdį, jog siekė dialogo. Nepaisant to, daugelyje vietų nusipezėjo - pasak jo, šis užbanintas už PED atletas užsiaugino savo krūtinės raumenis vien tik judindamas rankas bėgimo metu, o žmogaus esminis judesys pasirodo yra metimas. Be to, fikciniai judesiai jau keletą metų rengia unifikuotą teoriją, savo mastu prilygstančią Einšteino, tik sporto srityje. Žinoma, savo klientams paslaptis išduoda tik asmeniškai. Mažasis genijus yra suglumintas nuolatinės sporto bendruomenės kritikos, todėl planuoja sudrebinti pasaulį tik tuomet, kai ji bus paruošta iki galo (tikėkimės - niekada).

Vienas iš daugelio šios sistemos kritikų Joe DeFranco žodžių į vatą taip gražiai nevyniojo.

Paklausiu elementaraus klausimo - kuriuo žmogumi jūs pasitikėsite labiau: paranojišku neūžauga, kuris treniruotėse šokinėja ant balansinių kamuolių lyg varlinas pelkėje ant akmenų, ar šiuo ne pačiu simpatiškiausiu meat-headu, kuris panašu žino ką daro ir yra paruošęs tūkstančius pasaulinės klasės atletų? Gal šis klausimas ir skamba šiek tiek hipokritiškai iš mano pusės (niekada nevertinu trenerių pagal išvaizdą), todėl norintiems inteligentiškesnių paaiškinimų, siūlyčiau grįžti prie Breto straipsnių, šio vaikino, legendinio trenerio Mark Rippetoe, o jei mėgstate skaityti didesnės apimties knygas, imkite mano mėgstamiausio performance coach’o Kelly Starret veikalą.

Dar įdomesni Naudi teiginiai apie deadlift’ą.

Nors aišku, visuomet galite tokius kliedesius ignoruoti ir paskaityti mokslinių tyrimų rezultatus. Čia tik keletas straipsnių, kurie pasitaikė po ranka. Skirti daugiau laiko visų oponuojančių tyrimų surinkimui tokiam judėjimui būtų tiesiog per didelė garbė - tai būtų tas pats, kas surinkti visus straipsnius, jog žemė apvali ir pateikti plokščios žemės tikėjimo išpažinėjams.

Metai bėga, o mes vis dar laukiame mokslinių tyrimų iš fikcinių judesių. Nepaisant to, yra žmonių, kurie dvejoja kurias treniruotes pasirinkti - fikcinių paternų teorija juk skamba taip patraukliai (bent jau ant popieriaus ir be įrodymų) ir gali nesunkiai apkvailinti naujokus. Tokiu atveju siūlyčiau geriau jau eiti į crossfitą (nors tokių dalykų kaip olympic liftai aukštais pakartojimais ir nesuprantu): jų marketingas skamba ne ką prasčiau, tačiau yra vienas esminis skirtumas - crossfite darysite tikrus, o ne fikcinius pratimus. Būtina sąlyga, jog pasirinktumėte tinkamus trenerius, nes kitaip gali baigtis netgi blogiau nei Naudi pasekėjų rankose - visgi kilnosite tikrus svorius. Todėl vieną klubelį jums galiu parekomenduoti - jo treneriu Edvinu pasitikiu visu 100%. O jei kompanija nesvarbu - tiesiog darykite bazinius pratimus ir toliau.

Pabaigoje Fictional Patterns atstovams Lietuvoje norėčiau skirti šį prašymą - kol laukiame straipsnių, gal galėtumėte išsitrinti žodžius “mokslu paremta” iš savo klubo aprašymo (jei atvirai, pasiūlyčiau pilnai išsitrinti iš interneto, tačiau gyvename laisvoje šalyje). Įkūrėjo tyrimai atliekami tik jo pačio sklepe, o mokslas čia netgi atsilieka nuo vadinamo bro-science, kuomet vienas veikėjas sako “pabandyk kelti šitaip, geriau kabina bicą”. Taip pat šiek tiek juokinga, kai logistikos koordinatoriai per labai trumpą laiką tampa biomechanikos ekspertais ir teigia, jog pagerins jūsų sveikatą, fizinę formą ir performance’ą. Pakomentuosiu keletą jų šūkių:

  • In Balance tikslas yra padėti žmonėms sustiprinti ir atkurti vidinių ir išorinių raumenų balansą bei pagerinti sąnarių judrumą ir stabilumą atliekant bet kokį judesį kasdieninėje veikloje. Kaip ir visų kitų, dėmesio vertų sportavimo metodikų. Gilieji raumenys, savo ruožtu, puikiai dirba atliekant bazinius pratimus.
  • In Balance misija yra atrasti, suprasti ir pritaikyti pačias saugiausias ir efektyviausias treniravimo metodikas sporte. Ar pagalvojote, jog tuomet saugiausia treniravimosi metodika - tiesiog nesportuoti. Nebus ir traumų, o naudos panašiai kaip iš fikcinių judesių. Rinkdamiesi treniruočių strategiją protingi žmonės visuomet stengiasi optimizuoti risk/reward santykį, todėl mažiausiai rizikinga treniruočių metodika dažniausiai neprives prie optimalių rezultatų. Be to jūsų “moksliniams atradimams” reikia įrodymų.
  • In Balance vertybės yra gera nuotaika/atmosfera, pastovumas, nuolatinis tobulėjimas ir pratimų kokybė - ne kiekybė! Ar jūs tikrai čia ne stalo žaidimų klubą reklamuojate?
  • In Balance vizija yra sukurti treniravimo sistemą, kuri priverstų žmogaus kūno sudedamąsias dalis judėti vieningai. Labai aktualu, nes dabar judame panašiai į dirbtinio intelekto sukonstruotą humanoidą

Susumuojant norėčiau patarti - visuomet įjunkite kritinį mąstymą (tai galioja netgi skaitant šį tesktą) - nieko geriau už scientific method mes šiuo metu neturime. Taip pat, nepriklausomai nuo sporto šakos, reikėtų sugebėti akskirti sport specific (įgūdžių treniravimą) ir general training (jėgos treniruotes) . Tuomet tereikia pasirinkti optimaliausią treniruočių strategiją pagal Jūsų išsikeltus tikslus. Čia nėra jokios stebuklingos piliulės, carryover iš bendro fizinio pasirengimo į sporto šaką irgi ne visuomet bus trivialus ir santykiu vienas prie vieno. Tiesiog reikės daug ir ilgai dirbi. O kad darbas nebūtų bergždžias, rinkitės laiko patikrintus ir rezultatais paremtus metodus.

p.s. paskutinis pratimas kritiniam mąstymui patikrinti

Kęstutis Daugėla
Kęstutis Daugėla
Analyst/Developer/Deadlifter

Related